top of page
Yazarın fotoğrafıFzt. Mustafa Samur

Yaşlılarda Kalça Kırığı Ameliyatı Sonrası Bakım


Yaşlılarda Kalça Kırığı Ameliyatı Sonrası Bakım

Yaşlılarda kalça kırığı ameliyatı sonrası bakım hekimleriniz tarafından size belirtilecektir. Kişilerin bakım işlemlerini her zaman buna göre dikkatli bir şekilde yapması gerekmektedir.


Kalça kırıkları özellikle birey ileri yaşta ise ciddi neticelere yol açabilmektedir. Bu herhangi bir travma neticesinde uyluk kemiğinin kırılması halidir. Acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Çoğu durumda kemik erimesi tarzı sebeplerden ötürü kalitesi düşmüş kalça kemikleri basit yaralanmalar ardından bile kırılabilir.


Ameliyat da bu gibi durumlarda gerçekleştirilir. Yaşlılarda kalça kırığı ameliyatı sonrası bakım da ayrıntılı bir şekilde kişilere anlatılmaktadır. Şayet hekiminiz uygun bulmuşsa fizik tedavi uygulamaları da gerçekleştirilebilir. ReBody bu gibi ameliyatlar ardından kişilere göre özel bir şekilde planlayarak bu egzersiz ve uygulamaları yapmaktadır.


Yaşlılarda Kalça Kırığı Nedir?

Yaşlılarda kalça kırığı nedir? Bu gibi sorular pek çok kişi tarafından merak edilerek sorulmaktadır. Bu bölgede yaşanan kırıklar, yaşlı hastaların önemli bir ortopedik sorunudur.


Bu gibi problemler farklı sebeplerden dolayı meydana gelmektedir. Bazen basit bir düşme neticesinde yaşanabilmektedir. Yaşlılarda görülmekte olan kemik erimesi, hastalarda kalça kırığı oluşmasını kolay hale getirmektedir. Kalça kırıkları, kemik erimesinin daha fazla olduğu kadınlarda, erkeklere göre daha fazla gözlemlenir.


Ayrıca yaşlın ilerlemesi ile görme, kas kuvveti ve denge azaldığı için düşme kolaylaşmakta, kalça kırıklarına da neden olabilmektedir. Yaşlılarda kalça kırığı nedir? sorusunun yanıtı genel anlamda böylece verilebilir.


Yaşlılarda Kalça Kırığı Belirtileri

Yaşlılarda kalça kırığı belirtileri konusunda fikir sahibi olmak şarttır. Böylece daha kısa sürede tıbbi yardım almak mümkündür. Bunun en bariz belirtisi yaşanan ağrılardır. Beraberinde şişlik ve morarma da yaşanmaktadır. Genellikle hastalar ayakta durmakta ve bacağa bası uygulamakta zorluk çekmektedir.


Dışarıdan bakıldığında ise kırık olan bacak daha kısa ya da dışa dönmüş bir şekilde gözlemlenebilir. Ayrıca bazı hallerde femur kırığı ilk incelemede yanlış değerlendirebilir. Acil servis ya da klinikte hatalı değerlendirilmiş kalça kırığı daha sonraki günlerde ağrının sürmesi, bacağa bası yapılamaması sebebiyle anlaşılabilir. Yaşlılarda kalça kırığı belirtileri genel anlamda şunlar olabilir.

  • Kırılma esnasında şiddeti ağrı

  • Kırılma ardından ağrının sürmesi

  • Morluk ve morarma

  • Şişlik

  • Bazı hallerde bölgede kanama

  • Yaralı bacağın daha kısa ya da dışarı doğru görünmesi


Temel olarak yaşlılarda kalça kırığı belirtileri bu şekilde özetlenebilir. Çoğu durumda düşme ardından kalça kırığı olan yaşlı kişilerde akut ağrı belirgindir.


Yaşlılarda Kalça Kırığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yaşlılarda kalça kırığı ameliyatı nasıl yapılır? Hastalar bu gibi soruları da merak ederek sorabilmektedir. Özellikle yaşlı olan hastalarda acil müdahale gerekebilmektedir. Tedavi için ilk aşama teşhis etmektir. Bu esnada Radyolojik görüntüleme de istenebilir.


Yaşlılarda kalça kırığı yaşandığı zaman çoğu zaman cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Çünkü femur kırıklarının ameliyatsız tedaviyle iyileşmesinin neredeyse olanaksızdır. Ameliyat kırığın vidalar ya da çiviler ile sabitlenmesi veya kırık parçaların alınarak protez ameliyatı gerçekleştirilmesi şeklindedir. Hangi materyallerin kullanıldığı kırık türüne ve şiddetine göre farklılaşır.


Yaşlılarda kalça kırığı ameliyatı çoğu zaman spinal anestezi ile gerçekleştirilir. Bu bel bölgesine yapılmakta, bilincin tamamen kapanmasına engel olmaktadır. Ameliyat esnasında belirli aralıklar ile röntgen alınmakta, böylece vida ya da plakalar en yüksek doğruluk payı ile konumlandırılmaktadır. Böylece hastanın ameliyat ardından komplikasyon yaşamasının önüne geçilebilir.


Asetabulum ise femur kemiğinin leğen kemiğe bağlandığı noktada yer almaktadır. Leğen kemiğinin bir parçası olup hastada burası kırılmışsa ameliyat daha farklı olabilir.


Yaşlılarda Kalça Kırığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Ameliyat olacak kişiler genellikle bunun ne kadar süreceğini de merak etmektedir. Bu durum kalça kırıkları olan ve ameliyat planlaması yapılmış hastalarda da geçerlidir. Yaşlılarda kalça kırığı ameliyatı kaç saat sürer? Sorusuna bakıldığı zaman iki ya da dört saat arasında değişiklik göstermektedir.


Bununla birlikte bu standart değildir ve farklılaşmalar meydana gelebilir. Hastanın genel durumu, kırığın mevcut olduğu yer ve şiddetine göre süre daha uzun ya da kısa olabilir. Uygulamanın ne kadar olduğu hakkında bilgilendirme, hekiminiz tarafından yapılacaktır.


Bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa iletişim kanallarımızdan bizlerle irtibata geçmeyi ihmal etmeyiniz.


Yaşlılarda Kalça Kırığı Ameliyatı Sonrası Ölüm Riski

Yaşlılarda kalça kırığı ameliyatı sonrası ölüm riski pek çok hasta ve yakını tarafından endişe ile sorulabilmektedir.


Kalça kırığı yaşamış olan hastaların yaklaşık olarak yüzde 15 ile 30’luk dilimi ilk 1 sene içinde yaşamını yitirdiği söylenmektedir. Çok yaşlı olan ve diğer hastalıkları kontrol altında olmayan, kırık öncesi günlük aktivite için bakıma gereksinime duyan hastalarda bu daha yüksektir.


Yaşlılarda Kalça Kırığı Ameliyat Edilmezse Ne Olur?

Yaşlılarda kalça kırığı ameliyat edilmezse ne olur? Bu soruya pek çok yanıt verilebilir. Derin Ven Trombozu onlardan biridir.


Hareketsizlik bacaklarda bulunan damarlar içerisinde kan pıhtılarının oluşma tehlikesini yükseltir. Söz konusu pıhtılar akciğerlere giderek pıulmoner emboli tarzı hayati tehlike meydana getiren durumlara neden olabilir.

  • Yatağa bağımlılık: Hareket kabiliyetinin kısıtlanması nedeniyle yaşlı bireyler yatağa bağımlı hale gelir.

  • Enfeksiyon riski: Yatakta uzun süre yatmak enfeksiyon riskini artırır.

  • Kas kaybı: Hareketsizlik kaslarda zayıflamaya ve kayıplara neden olabilir. Duruş Bozukluğu yaşanabilmektedir.

  • Damar tıkanıklığı: Uzun süreli hareketsizlik, kan dolaşımını bozarak damar tıkanıklıklarına neden olabilir.

  • Psikolojik etkiler: Hareket kabiliyetini kaybetmek, depresyon ve anksiyete gibi ruhsal problemlere yol açabilir.


Bunun dışında hareket kısıtlılığı da vardır. Ameliyat edilmemiş kalça kırıklıkları ciddi şekilde hareket kabiliyetini kısıtlar. Böylece uzun süre yatakta hareketsiz kalma durumları meydana gelir. Uzun süreli hareketsizlik, yatak yaralarının meydana gelmesine de sebep olabilmektedir.


Söz konusu yaralar enfeksiyon tehlikesi bulunduran ve iyileşmesi zor, ağrılı yaralardır.

Yaşlılarda kalça kırığı ameliyat edilmezse ne olur? Sorusuna bu bakımdan pek çok yanıt verilebilmektedir. Pnömoni de onlardan biridir. Uzun süreli yatak istirahatı akciğerlerin tam kapasite ile çalışmasını engelleyebilmekte, zatürree gelişme tehlikesini getirebilmektedir.


Kas gücü ve kemik yoğunluğu kaybı da ameliyat edilmezse yaşanabilecek durumlar içerisindedir. Hareketsizlik kas gücünün azalmasına, kemik yoğunluğunun daha fazla düşmesine neden olur. Böylece genel sağlık da olumsuz etkilenir.


Kalça kırıkları ameliyat edilmezse kişi bağımsız bir şekilde yaşama yeteneğini kaybedebilir. Böylece devamlı bakıma gerek duyabilir. Yaşlılarda kalça kırığı ameliyat edilmezse ne olur? Sorusu bu şekilde yanıtlandırılabilir.


Yaşlılarda Kalça Kırığı Ameliyatı Sonrası Bakım

Yaşlılarda kalça kırığı ameliyatı sonrası bakım, hekiminiz tarafından size ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Her zaman buna özen göstermek, buna göre davranmak gerekmektedir. Ameliyat ardından yapılacak en etkin fizik tedavi hastanın yürütülmesidir. Bununla birlikte ameliyat ardından hasta yürütülemeyebilir. Bu konuda doktorunuz tarafından bilgilendirme yapılır.

Bakım Dönemi

Yapılması Gerekenler

İlk hafta

Ameliyat bölgesine dikkat edilmeli, doktorun önerdiği egzersizler yapılmalıdır.

2-4 hafta

Hafif egzersizlere başlanmalı, fizyoterapist desteği ile hareket kabiliyeti artırılmalıdır.

6 hafta sonrası

Tam hareket kabiliyetine ulaşılmaya çalışılmalı, ağır yüklerden kaçınılmalıdır.

Devam eden bakım

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için düzenli egzersiz ve kontrollere devam edilmelidir.

Bunun haricinde kalça kırığı fizik tedavide başlangıçta hareket açıklığı ve güçlendirme egzersizlerine odaklanılmaktadır. ReBody bunları doktorunuz tarafından size söylenenler ışığında özenli bir şekilde planlayarak yapmaktadır.


Yaşlılarda Kalça Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir?

Yaşlılarda kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Bu sorunun yanıtı her hasta için farklılık gösterebilmektedir. Genellikle Yaşlılarda kalça kırığı ameliyatı sonrası iyileşme süresi, bireyin genel sağlık durumuna bağlıdır. Genellikle ameliyat sonrası iyileşme 3 ila 6 ay sürebilir. Ancak, tam hareket kabiliyetine ve normal yaşam aktivitelerine geri dönmek 6 ayı bulabilir.


Ancak yaşlı olan hastalarda kalça kemiği ardından iyileşme gençlere göre daha zor olabilir. Çoğu zaman kişiler yürümek ve tuvalete gitmek tarzı gündelik işler için yardıma gereksinim hisseder. Genellikle koltuk deneği ya da yürüteç tarzı yürümeye destek olacak araçlar tavsiye edilir. Söz konusu durum birkaç hafta devam edebilir.  Ardından da doktor kontrolünde yürüme egzersizleri başlar.


Ameliyat ardından özellikle yaşlı hastalarda tekrar eden kırılmalardan dolayı endişe duyulabilir. Dolayısıyla yeni kırıkları önlemek için dikkatli olunmalıdır. Kemik erimesi bulunuyorsa gerekli tedaviler alınmalıdır. Kansızlık ya da kalsiyum eksikliği gibi durumlar varsa bunlar da düzeltilmelidir. Ev ortamında çarpmaya yol açabilecek masa ve sehpa gibi eşyalar da kaldırılmalıdır.


Yaşlılarda kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Bu soruya genel anlamda 4 ile 6 ay arasında iyileşmenin tamamlandığı şeklinde yanıt verilebilir. Ancak bazı durumlarda bir seneye kadar da çıkabilmektedir.


Yaşlılarda kalça kırığı ne kadar sürede iyileşir? Sorusunun yanıtı böylece verilebilir. Ancak doktorunuz kesin bilgileri size aktaracaktır.

Sonuç

Yaşlılarda kalça kırığı yaşandığı zaman beraberinde pek çok soru gelebilmektedir. Yaşlılarda kalça kırığı ameliyat sonrası bakım nasıl olmalı? Ya da ameliyat nasıl olur? Bunlardan sadece bazılarıdır. Şayet doktorunuz ameliyat uygulanmasına karar vermişse, bu gibi soruları da yanıtlayacaktır.


Ameliyat ardından doktorunuzun onayına göre fizik tedavi de alınabilmektedir. ReBody bu bunları sizin için özel şekilde planlayarak verimli bir şekilde yapmaktadır.


Hastalara göre fizik tedavi fiyatları değişmekle beraber her zaman uygun seviyelerdedir.


Daha fazla bilgi ve farklı konular hakkında bilgi almak isterseniz

www.rebodytr.com bağlantısından ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Comments


Rebody Göktürk İletişime Geç

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page