top of page
Yazarın fotoğrafıFzt. Mustafa Samur

Tenisçi Dirseği Hasta Yorumları




Tenisçi Dirseği Hasta Yorumları

Tenisçi Dirseği Hasta Yorumları incelendiğinde bu hastalık yalnızca tenis oynayan kişilerin başına gelen bir durum değildir. Aksine hemen hemen herkesin başına gelebilecek bir problemdir. Tenisçi dirseği olarak adlandırılmasının nedeni, hastalığın kol ve belikleri sık kullanan tenisçilerde daha sık görülmesidir.


Bu problem, farklı belirtiler ile gözlemlenebilmektedir. Buna yönelik olarak tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Tedaviler, her hasta için özel olarak planlı şekilde gerçekleştirilmektedir. Hekiminizin uygun bulması durumda, fizik tedavi ve de yapılabilmektedir.


Eğer bu problemi yaşamış ve fizik tedavi de almayı düşünüyorsanız, ReBody Göktürk Fizik Tedavi Merkezi olarak bizimle iletişime geçebilir, tenisçi dirseği fizik tedavi üzerine bilgi alabilirsiniz.


Tenisçi Dirseği Nedir?

Tenisçi dirseği, dirsek tendonlarının yenilenen hareketler neticesinde tahriş olmasıyla meydana gelmektedir. Ağrılı bir durum olup, sık kullanılan kol kasları zayıflayabilir. Kolu bileğe bağlamakta olan tendonlarda yırtılmalar meydana gelebilir. Böylece kol ya da bilekleri kullanırken ağrılara neden olabilmektedir.


Bu problem, özellikle dış tarafta dirsek tendon ve kaslarında küçük yırtılma ve aşınmalar sebebiyle oluşur. Ağrılar kolun dış bölümünde, dirseğin üst tarafındadır. Bir şey kavranmak istendiği ya da kol hareketi yapmak için güç sarf etmek gerektiğinde şiddetlenebilir. 






Tenisçi Dirseği Belirtileri

Tenisçi dirseği belirtileri, kendisini farklı şekillerde göstermektedir. Genel anlamda söz konusu belirtiler şu şekilde listelenebilir.

  • Sertleşmiş bir nesneyi kavramak yahut sıkıştırmak tarzı el hareketleri esnasında ağrı

  • Ağrının el, kol ve bilek tarzı bölgelere yayılması

  • Dirsek dışında şiddetli ağrı ve hassasiyet olması

  • Sabah ve aktivitelerden sonra ağrının şiddetlenmesi

  • Güçsüzlük ya da zayıf kavrama gücü


Bunların yanı sıra tenisçi dirseği belirtileri arasında farklı durumlar da olabilmektedir. Söz konusu belirtilerden bir tanesi olduğu zaman, en kısa sürede hekiminize giderek muayene olmalıdır.


Tenisçi Dirseği Neden Olur?

Tenisçi dirseği herhangi bir yaşta ve cinsiyette görülebilecek bir durumdur. Ancak bazı unsuların mevcudiyeti, riski de yükseltebilmektedir.  El ve kolların devamlı yenileyen hareketleri dirsek tendonlarında hasara yol açabilmektedir. Dolayısıyla,

  • Tenis oyuncuları

  • İnşaat işçileri

  • Ev temizliği yapan çalışanlar


İçerisinde yaygın olarak görülür. Yaş olarak lateral epikondilit 40 yaş ve üzeri bireylerde daha sık yaşanır. Spor olarak,

  • Tenis

  • Voleybol

  • Bisiklet

  • Golf

  • Squash


Tarzı sporlar da riski arttırabilmektedir. Ayrıca kuvvetsiz kaslar, tendonlara daha fazla baskı uygulayabilmektedir. Böylece riski de arttırabilmektedir. Riskler, erkek ve kadınlarda riskler benzer yapı taşımaktadır.


Tenisçi dirseği olan hastalar, menisküs yırtığı gibi eklem ve kas sorunları ile de karşılaşabilirler. Bu durumda dikkat edilmesi gerekenleri öğrenmek için Menisküs Yırtığı Olanların Yapmaması Gerekenler Tedavisi yazımıza göz atabilirsiniz.


Tenisçi Dirseği Nasıl Geçer?

Tenisçi dirseği tedavisi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Dinlenme bunlardan bir tanesidir. Lateral epikondilite bağlı ağrısı olan bireylerin, dirseklerini zorlamayan aktiviteler gerçekleştirmemesi tavsiye edilir. Bir süre gerçekleştirilen tekrarlayıcı aktiviteye ara vererek, bölgeyi dinlenmeye almak iyileşmeye yardımcı olabilir.


Hastalar genellikle dinlenme ve iyileşme sürecine odaklanmalı, ağrının azalması için uygun teknikler kullanmalıdır. Bununla birlikte, aşağıdaki yöntemler en sık tercih edilen tedavi seçeneklerindendir:

  • Kortizon Enjeksiyonu: Ağrı ve iltihabı azaltmak için kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir.

  • Dinlenme ve Aktivite Kısıtlaması: Kol ve dirsek zorlayıcı aktivitelerden uzak tutulmalıdır.

  • Soğuk Kompres ve Buz Uygulaması: Kas ve tendon iltihabını hafifletmek için etkili bir yöntemdir.

  • Fizyoterapi ve Egzersiz: Profesyonel rehberliğinde yapılan egzersizler, kas gücünü artırır ve ağrıyı hafifletir.

  • Şok Dalga Tedavisi (ESWT): Ağrıyı hafifletmek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için uygulanabilir.

  • PRP Tedavisi: Kişinin kendi kanından elde edilen büyüme faktörleri ile iltihaplı bölgeye enjekte edilerek iyileşme süreci desteklenir.


Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tenisçi dirseği tedavisi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Dinlenmenin yanı sıra, buz uygulaması da doktorunuz tarafından önerilebilir. Ağrı ve şişliği azaltmak, böylece mümkün olabilir.

Bu 10-15 dakika boyunca uygulanmalı, gün içerisinde birkaç kere tekrarlanmalıdır.


Ayrıca doktorunuz tarafından size reçete edilmiş ilaçlar varsa, bunları söylendiği gibi almanız gerekir. Bu problem oluştuktan sonra tedavi edilmezse, kas ve tendonlarda kronik hale gelen bir enflamasyon ve laksite oluşma tehlikesi bulunmaktadır. 


5 ile 6 hafta ardından kronik ağrı oluşabilmektedir. Gün gün artarak, uzun süre oluşabilir.


Tenisçi Dirseği Kesin Çözüm

Tenisçi Dirseği Kesin Çözüm ameliyattır. Özellikle Tenisçi dirseği ameliyatı tedavi kapsamında bulunmaktadır. Minimum 6 ay süresince cerrahi olmayan tedavi metotlarına cevap vermeyen durumlarda tavsiye edilmektedir. Zedelenmiş kas tendonunun alınmasını ve sağlıklı parçanın, kemiğe tekrar bağlanmasını kapsamaktadır.


Açık cerrahi, bu ameliyat türlerinden bir tanesidir. Burada dirsek üzerinde kesi açılmakta olup, lokal anestezi ile yapılabilir. Bazı durumlarda hastaların bir gece kalması gerekebilir.


Tenisçi Dirseği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tenisçi dirseği ameliyatı artroskopik cerrahi ile de gerçekleştirilebilir. Bu dirseğe kamera ve özel al aletleri ile erişim sağlayarak, ön koldaki hasarları tespit ve tedaviye yönelik olarak daha küçük kesiler ile gerçekleştirilebilmektedir.


Her ameliyatta olduğu gibi, bunda da enfeksiyon, sinir ve kan damarı hasarı ve güç kaybı tarzı riskler mevcuttur. Cerrahi işlem ardından kol bir atel ile geçici olarak hareketsiz hale getirilmektedir. Bir hafta kadar sonra dikişler ve atel alınması ardından, dirseğe germe ve esnekliğe tekrar kazandırmak için başlanmaktadır.


Ameliyattan 2 ay kadar sonra ise hafif, kademeli, güçlendirme egzersizleri gerçekleştirilmektedir. Spor faaliyetleri genel anlamda 4 ile 6 ay ardından başlamaktadır.


Tenisçi Dirseği Fizik Tedavi Aşamaları

Tenisçi dirseği fizik tedavi uzman fizyoterapist eşliğinde yapılmaktadır. ReBody Göktürk Fizik Tedavi Merkezi olarak, bu uygulamaları sizin için özel olarak yapıyoruz.  Fizik tedavi esnasında uygulanabilecek pek çok egzersiz vardır. El bileği fleksiyon germe egzersizi, onlardan bir tanesidir. Aşama aşama bunu aşağıda olduğu gibi anlatmak mümkündür.

  • Etkilenmiş olan kol öne doğru uzatılır

  • Bir el ile diğer elin avuç içinden, arkaya doğru itilir

  • Kolun alt tarafında gerilme hissedilir. Bu hissedilene kadar devam edilir. Hissedilince 15 saniye böylece beklenir

  • Dirseğin kilitlenmemesine dikkat edilmeli, hafif dirsek açık olmalıdır

  • Hareket yapılınca el bırakılmaktadır. 5 kere tekrar edilmekte, günde 4 kere yapılmalıdır


ReBody olarak, egzersizlerin nasıl uygulanacağını adım adım size gösteriyoruz. Tenisçi dirseği egzersizleri bunun dışında da yapılabilmektedir. El bileği ekstansiyon germe egzersizleri de onlardan bir tanesidir. Bu, önceki hareketin tam tersi yönünde olup şöyledir.

  • Kol yine öne doğru uzatılır

  • Bu defa elin içi, vücuda bakacak biçimde diğer elin yardımıyla aşağı doğru bükülür

  • Kolun üst bölümüne gerilme olana kadar bükülür

  • Burada 15 saniye gerip bekleterek, el eski pozisyonuna getirilir

  • Dirseğin kilitli olmamasına dikkat edilmelidir

  • Aynı şekil hareket 5 defa tekrar edilmekte, günde 4 kere uygulanmaktadır


Tenisçi dirseği fizik tedavi uygulamaları içerisinde el bileği fleksiyon güçlendirme egzersizi de vardır. Burada kol bir masaya koyulmakta, el bileği masadan sarkacak biçimde dirsek 90 derece açıyla koyulur. Dambell yahut su dolu şişe el ile kavranarak, elin sırt bölümü aşağı bakacak biçimde kaldırılır. Bu pozisyonda 3’ e kadar sayılarak bırakılmakta, hareket yenilenmektedir.


Bu hareket 30 tekrar ve günde bir kere, haftanın 5-7 günü uygulanmaktadır. Tenisçi dirseği egzersizleri arasında bunu da doğru bir şekilde yapmanız gerekir. Bu egzersizler de dâhil, farklı uygulamaları doğru bir şekilde yapmanıza yardımcı oluyoruz.


Tenisçi Dirseği Egzersizleri

Tenisçi dirseği fizik tedavi her hasta için özel olarak şekillendirmektedir. Bu kapsamda ön kol süpinasyon güçlendirme egzersizi de vardır. Bu işlem adım adım, aşağıda olduğu şekilde uygulanmaktadır.

  • Dirsek 90 derece bükülü, el bileği masadan sarkacak biçimde ele su dolu şişe yahut dambell alınır

  • El iç tarafa yana bakacak biçimde konum alın

  • Yana bakan elin iç tarafını yavaş şekilde yukarı bakacak biçimde çevirin

  • Ardından başlangıç pozisyonuna dönerek, 30 kere tekrar edin


 Bunların yanı sıra parmak fleksiyon güçlendirme de vardır. Bu egzersiz bir takım güçlendirme egzersizleri yapıldıktan sonra başlamaktadır. Tenisçi dirseği fizik tedavi uygulamaları arasındabu  avuca sığacak kadar, sert ya da yumuşak olmayan bir top ile yapılmaktadır. Top el ile sıkılmakta ve bırakılmaktadır. Öncelikle yumuşak top ile başlanabilmekte olup, ardından parmak kasları güçlendikçe daha sert bir topa geçilebilir.


Böylece tüm parmak kasları çalışmakta, güçlendirme sağlanabilmektedir. 10 kere yapılmakta olan hareket,  her gün 1 defa hafta 5-7 gün gerçekleştirilir. ReBody olarak bunu nasıl yapacağınız konusunda size gerekli tüm bilgileri veriyor, ilgili şekilde takip de ediyoruz.


Top ile yapılan Tenisçi dirseği fizik egzersizi ardından parmak abdüksiyon güçlendirme egzersizi de vardır. Parmak bir lastik içine geçirilerek parmaklar yana doğru açılmaya çalışır. Ardından da başlangıç pozisyonuna tekrar dönülür. Lastiği her parmak çaprazlanarak yapılabilir. Bunların yanı sıra farklı uygulamalar da vardır. Bunların her biri, profesyonel şekilde, hatasız olarak yapılmalıdır.

Tenisçi dirseği tedavisinde egzersiz ve hareketler büyük önem taşır.


Reformer pilates, dirsek bölgesinin güçlendirilmesi ve esnekliğin artırılması için tercih edilen bir yöntemdir. Bu egzersizi deneyimleyenlerin görüşlerini Reformer Pilates Yapanların Yorumları yazımızdan okuyabilirsiniz.


Tenisçi Dirseği Ameliyatı Olanların Yorumları

Tenisçi dirseği ameliyatı olanların yorumları bulunabilecek olsa da, uygulama hakkında merak ettiğiniz her konuyu doktorunuza danışmalısınız. Sağlık problemleri ve hastalıklarda, tedaviler hastalar için özel şekilde planlanarak uygulanmaktadır. Dolayısıyla hasta yorumlarına bakmak, sizleri hatalı yönlendirebilir. İşte bazı hasta yorumlarımız şu şekildedir:


Ameliyat sonrası yapılan yorumlar, rehabilitasyon sürecinin önemini vurgulamaktadır. Ameliyat sonrasında uygulanan fonksiyonel rehabilitasyon ve kas güçlendirme egzersizleri, tedavi sürecinde başarıyı artıran en önemli etkenlerdendir. Bununla birlikte, dinlenme ve uygun egzersizler yaparak ağrı azaltma teknikleri uygulayan hastalar, tedavi sürecini çok daha hızlı tamamlamaktadır.

  • “Şok dalga tedavisi ve fizyoterapiyle geçmeyen ağrım nedeniyle ameliyat oldum. Şimdi daha iyi hissediyorum ama hala dikkat etmem gerekiyor.” – Canan T.

  • “Ameliyat olduktan sonra birkaç hafta süren bir iyileşme süreci yaşadım. Şimdi dirsek hareketliliğim çok daha iyi.” – Mehmet A.

  • “PRP ve kortizon enjeksiyonlarından sonra hiçbir iyileşme sağlayamamıştım. Ameliyat zor bir karar oldu ama şimdi el ve kol kullanımım eskiye döndü.” – Ayşe K.


Aynı şekilde Tenisçi dirseği hasta yorumları fizik tedavi için de uzman fizyoterapistlere danışmalıdır. Eğer bu problemleriniz olmuşsa, fizik tedavi kapsamında merak ettiğiniz sorular için bizimle iletişime geçmeniz mümkündür.


Sonuç

Tenisçi dirseği ilk olarak sadece tenisçilerde görülen bir durum olarak düşünülse de aslında pek çok kişide gözlemlenebilmektedir. Bu tür problemler olduğu zaman tedavisi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Ameliyat, bunlardan sadece bir tanesidir.


Tenisçi Dirseği hastalığını önlemek için bir takım konuları bilmek de önem taşımaktadır. Spor ve egzersizlerden önce ısınma ve soğuma, bunlardan biridir. Spor yahut egzersize başlamadan önce ısınma hareketleri yapılmalı, sonrasında ise soğuma hareketleri gerçekleştirilmelidir.

Bunun dışında tenis oynarken, teknikleri doğru yapmaya da özen göstermelidir. Yanlış vuruşların önüne geçmek için antrenörlerden de yardım alınmalıdır. El ve dirsek kaslarını güçlendirmek için egzersiz uygulaması da önemlidir.


Aynı hareketleri devamlı tekrardan kaçınmak, farklı spor dalları ve aktivitelere zaman ayırmak da önemlidir. Ayrıca koruyucu ekipman kullanımı da unutulmamalıdır. Yorucu aktiviteler ardından dinlenmeye de zaman ayrılmalıdır. Şayet tenisçi dirseği meydana gelmişse, bunun tedavileri farklı şekilde yapılabilmektedir. Ameliyat uygulamaları da onlardan biri olup, genel anlamda yukarıda olduğu gibidir.


Dinlenme ve iyileşme sürecinin yanı sıra, fizyoterapi ve kas güçlendirme egzersizleri tedavi sürecinin önemli parçalarıdır.


Şayet bu tür problemleriniz varsa, doktorunuzun uygun görmesi durumunda fizik tedavi uygulamaları yapılabilmektedir. ReBody olarak tenisçi dirseği fizik tedavi konusunda farklı egzersizleri doğru bir şekilde, hatasız olarak yapmanıza yardımcı oluyoruz. Siz yaparken devamlı kontrol ederek, hataların önüne geçiyoruz.


Bu kapsamda uygulayabildiğimiz pek çok fizik tedavi uygulaması vardır. Bunları sorununuza göre, ihtiyaçlarınız kapsamında yapıyoruz. Şayet bu konu hakkında ayrıntılı bilgi almak ya da merak ettiklerinizi sormak istiyorsanız, bizimle iletişim kurabilirsiniz.


Tenisçi Dirseği Hasta Yorumları makalemizin sonuna geldik. Dilerseniz https://www.rebodytr.com bağlantısından ana sayfaya dönüş sağlayabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için iletişim kanallarımızdan bizimle irtibata geçmeyi ihmal etmeyiniz.

Comments


Rebody Göktürk İletişime Geç

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page