top of page
Yazarın fotoğrafıFzt. Mustafa Samur

Donuk Omuz Sendromu Olanlar



Donuk Omuz Sendromu

Donuk omuz sendromu olanlar (adheziv kapsülit), omuz eklem kapsülünün daralması, kalınlaşması ve iltihaplanmasıyla birlikte eklem içi sıvısının azalmasına bağlı olarak omuz hareketlerinizin kısıtlanmasına yol açan bir hastalıktır.Donuk omuz sendromu, omuz ekleminin çevresinde yer alan yumuşak dokuların, özellikle de eklem kapsülünün sertleşmesiyle ortaya çıkar. Kalınlaşan ve kısalan bu dokular omuz hareketini engeller. Donuk omuz sendromu yavaş seyreden bir hastalıktır.Omuzun incinmesinden yıllar sona donuk omuz meydana gelebildiği gibi, omuz ekleminin uzun süre hareketsiz kalmasına neden olabilen kalp krizi gibi rahatsızlıklar ya da düşme, çarpma gibi travmalar sonucunda da geliştiği gözlenmiştir.Şeker hastalığı, iltihaplı romatizma, omuz ekleminde kireçlenme, omuz sıkışma sendromu ve kas tendon yırtıkları da donuk omuz sendromunun gelişmesinin nedenleri arasında sayılabilir.

Belirtileri Nelerdir?

  • Kolun hareket ettirilmesiyle artan omuz ağrısıº Üzerine yatmakla artan omuz ağrısı

  • Kolu belli bir noktadan fazla kaldıramamak veya döndürememek

  • Uyutmayacak derecede şiddetli omuz ağrısı

  • Omuzda, günlük işleri yapmayı güçleştirecek ölçüde ağrı

Sendromun AşamalarıDonuk Omuz Sendorumunun 3 aşamalı süreci vardırº Evre (Yangı evresi)Omuzda başlayan şiddetli ağrıyı ilerleyen zamanda hareket sınırlamasını takip eder. Omuz ağrıları özellikle geceleri daha da şiddetlenir. Donuk omuzun ilk evresi 2 ila 9 ay arası sürebilir.º Evre (Donma evresi)Donuk omuzun ikinci evresinde ağrının kısmen hafiflediği gözlemlenebilir. Fakat tutukluk devam eder ve omuz sertleştiğinden omzu kullanmak daha zor hale gelir. Hareket ettirmek zorlaştığından günlük aktiviteleri yerine getirmekte zorlaşır. İkinci evde 4 ila 6 ay arasında sürer.º Evre (Çözülme evresi)Ağrıların azaldığı, omuz ekleminde tutukluk ve hareket kısıtlılığının giderek azalmaya başladığı iyileşme evresidir. Bu evre de 6 ay ila 3 yıl arasında sürebilir

Donuk Omuz Sendromu TedavisiDonuk omuz tedavisinde amaç ağrıyı azaltmak ve hareket açıklığını artırmaktır.Donuk omuzun ilk evresi olan yangı döneminde etkinliğini en fazla gösteren fizik tedavi uygulaması, 6 ay kadar sürebilmektedir.Adeziv kapsülit (donuk omuz) için uygulacak özel bir egzersiz programı, hareketin kademeli olarak geri kazanılmasına yardımcı olacaktır. Egzersizler, omuz kapsülünü germe ve hareket açıklığı egzersizlerini içermektedir.Her hastanın durumu ve bulunduğu evre farklı olabileceğinden donuk omuza yönelik egzersiz tedavisi kişiye özel olarak programlanmalıdır.

Comments


Rebody Göktürk İletişime Geç

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page