top of page
Yazarın fotoğrafıFzt. Mustafa Samur

Aşil Tendon Ameliyatı Olanların Yorumları


Aşil Tendon Ameliyatı Olanların Yorumları


Aşil tendon ameliyatı olanların yorumları bu tür sorunlar yaşayan pek çok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. Bununla birlikte her ameliyat hastalara göre özel bir şekilde yapıldığı için bizatihi iletişime geçerek merak ettiklerinizi sormanız önerilmektedir.


Burası alt bacağın arkasında bulunan ve baldır kasını kopuk kemiğine bağlayan en büyük tendondur. Büyük bir yüke karşı koyabilme kapasitesine sahip olmasıyla bilinen bu tendon, zorlanmalar sonucu zedelenebilmekte ya da kopabilmektedir.


Aşil Tendonu kopması bu şekilde özetlenebilir. Kopma ayak ve ayak bileği fonksiyonlarında ciddi kayıplara neden olduğu için tedavi gerektirir.  Aşil tendon ameliyatı olanların yorumları konusunda tedavi üzerine fikir sahibi olmak istiyorsanız, ReBody Göktürk Fizik Tedavi Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

Aşil Tendonu Nedir?

Aşil tendonu nedir? Bu soru için genel yanıt yukarıda olduğu gibi verilebilir. Kasları kemiklere bağlayan lifli bağ dokuları olan tendonlar büyük gerilmelere karşı dayanıklı, oldukça güçlü olan yapılardır.


Kas ve kemiklerden meydana gelen, vücudun taşıyıcı sistemini sabit tutma görevini gören bu yapılar aşırı kullanım, zorlanma gibi sebepler ile kopabilir. Bunların en büyüğü ise topuk kemiğini baldıra bağlayan aşil tendonu olarak adlandırılan tendondur. Aşil tendonu nedir? Sorusu da genel anlamda bu şekilde yanıtlanabilir.

Aşil Tendonu Neden Kopar?

Özellikle aşil tendonu kopmuş olan kişiler aşil tendonu neden kopar? Sorusunu merak ederek düşünebilmektedir. Omuz Tendon Yırtığı yazımızda bu konuya değindik.


Bu durum ani bir zorlama veya aşırı esneme neticesinde yaş ve cinsiyet fark etmeden her insanın başına gelebilir. Aşil tendonu koptuğu zaman ayak bileği arkasında şiddetli bir ses duyulabilir. Aynı zamanda şiddetli ve ani bir acı da yaşanır. Kopma ardından yürüme ve bileği hareket ettirmede zorluk yaşanır.


Kopma türüne göre cerrahi müdahale gerekebilmekte olup kopmalar genellikle topuk kemiğinin 6 cm üzerinde yaşanır. Tendon kanlanmasının söz konusu bölgede nispeten daha az olması neticesinde bölgede fazla kopma yaşanır. İyileşme süresi ise daha uzundur. Aşil tendonu neden kopar? Sorusu için genel anlamda şu şekilde yanıt verilebilir.

  • Yoğun ve zıplama hareketi içeren antrenmanlar esnasında tendonu sürekli veya aşırı zorlama

  • Düşme

  • Yürürken ayağın çukura girmesi

Aşil tendonu neden kopar? Sorusu da böylece özetlenebilir.


Aşil Tendonu Kopma Belirtileri

Aşil tendonu kopma belirtileri herkes için önem taşımaktadır. Böylece durumları yaşadığınız zaman en kısa süre zarfında muayene olmanız mümkündür. Bu tür kopmalarda baldır bölgesinde,

  • Ağrı

  • Bilekte­ ağrı ve şişkinlik

  • Bileği bükmede güçlük

  • Yürümede güçlük

  • Zarar gören ayağın üzerinde duramama


Spor esnasında tendon zedelenmesi veya ayak burkulması yaşanan hallerde acı ve ağrı hissinin zaman içinde hafiflemesi, bölgede şişkinlik ve yürümede güçlük tarzı semptomların eşlik etmesi durumunda tıbbi yardım alınmalıdır.


Aşil tendon kopma belirtileri genel anlamda bu şekilde özetlenebilir.

Aşil Tendon Kopması Ameliyatı

Aşil tendonu kopması ameliyatı öncesinde bunun tanısını koyma gelir. Muayene esnasında bölgede şişkinlik, ödem, alt bacak kaslarında hassasiyet ve tendonda dışarıdan hissedilen boşluk olup olmadığı incelenmektedir.


Aynı zamanda baldır kaslarını sıkarak, ayağın pasif olarak kendiliğinden kasılıp kasılmadığına bakmaktadır. Şayet söz konusu kasılma yaşanmıyorsa tendonda yırtıktan şüphe edilir. Bundan sonra ultrason veya MR ile tanı konulmaktadır. Ardından da tedavi gelmektedir.


Birçok yaralanmada olduğu gibi tedavi süreci kişiden kişiye göre farklılaşmaktadır. Aşil tendonu kopması ameliyatı bunlardan bir tanesidir. Ameliyat genel anlamda kopan aşil tendonunun hemen yanında paralel bir kesi gerçekleştirilerek uygulanmaktadır. Yaklaşık olarak 5 cm kadar bir kesi yapılmakta, yırtık tendonun her iki ucu ortaya konmaktadır. Omuz kas yırtığı ameliyatı olanların yorumları konusunu da incelemek isterseniz yazımızı inceleyebilirsiniz.


Yırtığın uçlarının temizlenmesi ardından yüksek dayanıklı ipler kullanılarak, özel dikiş yöntemi ile dikilmektedir. Cilt dikişi tamamlandıktan sonra su geçirmez yara örtüsüyle yaranın üzeri kapatılmaktadır.


Aşil tendonu kopması ameliyatı dışında farklı uygulamalar da bulunmaktadır. Bu kapsamda Fizik Tedavi de uygulanabilmektedir. Eğer bu uygulamaların ne olduğunu merak ediyorsanız ReBody Göktürk Fizik Tedavi Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

Aşil Tendonu Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Aşil tendon ameliyat ile dikilerek tamir edilirse, ameliyat sonrası tedavi protolü uygulanır. Burada hangi hafta hangi çeşit yüklemelerin olacağı, aşil ve baldır grubu kasların ne zaman kuvvetlendirmeye başlanacağı yer almaktadır.


Düzenli kontroller ile cerrahınız ameliyat komplikasyonu olup olmadığı, iyileşmenin normal seyrinde olup olmadığı cerrahınız tarafından kontrol edilir. Aşil tendonu ameliyatı sonrası fizik tedavi cerrahınız tarafından onay ile gerçekleşir.



Aşil Tendonu Ameliyatı Sonrası Ayakkabı

Aşil tendonu ameliyatı sonrası ayakkabı kullanımı büyük bir önem taşımaktadır. Genel anlamda ameliyat başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra, iki ay içinde hasta ayakkabı kullanabilecek duruma gelmelidir.


Bu kapsamda ayakkabının nasıl olması gerektiği, hastalara ayrıntılı olarak belirtilmektedir. Topuk için yeteri oranda destek veren, egzersiz esnasında aşil tendonunda meydana gelen gerginliği azaltmaya yardım eden bir ayakkabı kullanılmalıdır. Şayet bu yıpranmış ise değiştirilmelidir.


Bunun yanı sıra yeni olsa bile tendonları yeterince destekleyen, baskıyı azaltan Aşil tendonu ameliyatı sonrası ayakkabı kullanılmalıdır.


Aşil Tendonu Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Aşil tendonu ameliyatı sonrası iyileşme süreci doktorunuz tarafından size açıklanacaktır. Genel anlamda ilk birkaç gün, hastanın ağrı kontrolü ve yaranın iyileşmesi odaklıdır. Ağrıyı azaltmak ve şişliği kontrol etmek için buz uygulaması yapılabilir. Bunun dışında doktorunuz tarafından size reçete edilmiş ilaçlar varsa, bunlar da size söylendiği gibi kullanılmalıdır. Boyun fıtığı ameliyatı sonrası geçmeyen ağrılar yaşıyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.


Ameliyat ardından doktorunuz uygun görmüşse, aynı gün taburcu olarak eve gidebilirsiniz. 1-2 gün hafif bir sızlama, ağrı yaşanabilir. Çift koltuk değneği kullanarak, ayak üzerine yük vermeden banyo ve tuvalete gitmek mümkündür.


Bununla birlikte şişlik ve ağrıyı minimum seviyelere getirmek için yatakta uzanır pozisyonda, bacak altına yastık koyarak kalp seviyesi ve üzerinde tutmanız önerilir.


Aşil tendon kopması ameliyatı ardından bir hafta sonrası pansuman yapılarak yara kontrolü gerçekleştirilir. Ardından fizyoterapistinizin göstereceği diz ve kalça egzersizlerine başlanabilir. Bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa iletişim kanallarımızdan bizlerle irtibata geçmeyi ihmal etmeyiniz.


Aşil Tendonu Ameliyatı Sonrası Öneriler:

İyileşme Dönemi

Yapılması Gerekenler

İlk Günler

Ağrı ve şişliği azaltmak için buz uygulaması yapılmalı. Reçeteli ağrı kesiciler kullanılmalı.

1-2 Gün Sonrası

Çift koltuk değneği kullanılarak ayak üzerine yük bindirilmeden banyo ve tuvalete gidilmeli.

Yatarken

Bacak kalp seviyesinin üzerinde tutulmalı. Bacak altına yastık konulmalı.

1 Hafta Sonra

Pansuman yapılmalı, yara kontrol edilmeli. Fizyoterapistin önerdiği diz ve kalça egzersizlerine başlanmalı.

Fizyoterapi Süreci

Fizik tedaviye düzenli olarak devam edilmeli. Egzersizler ve hareketler doktorun önerdiği şekilde yapılmalı.


Aşil Tendonu Ameliyatı Fiyatları 2024

Aşil tendonu ameliyatı fiyatları 2024 yılında her hastada farklılık göstermektedir. Çünkü ameliyatın nasıl yapıldığı hastalara göre değişmektedir. Her tedavi kişilerin gereksinimlerine cevap verecek şekilde gerçekleştirilir.


Dolayısıyla genel anlamda fiyatların ne kadar olduğu cerrah tarafından muayene ardından hastalara belirtilir. Aşil tendonu ameliyatı fiyatları 2024 yılında ne kadar? Sorusu kadar fizyoterapi fiyatları da merak edilebilmektedir.


Aşil tendonunda fizyoterapi fiyatları ameliyata göre farklılık gösterebilmektedir. Bu bakımdan Aşil tendonu ameliyatı sonrası fizik tedavi için iletişime geçilip, gerekli bilgiler verildikten sonra fiyatlar belirlenebilmektedir. ReBody ile iletişime geçerek fizik tedavi uygulamalarını uygun fiyatlar ile alabilirsiniz.


Aşil Tendonu Germe Egzersizleri Resimli

Aşil tendonu germe egzersizleri resimli şekilde incelemek istenebilir. ReBody, bu konuda gerekli bilgilendirmeleri size gerektiği gibi yapmaktadır.


Aşil Tendonu Germe Egzersizlerinde gerginlik baldırda, ayak bileği yanlarında ve topukta hissedilir. Genel anlamda bu şöyledir.


Düztaban olmayan ayak öne ve diz hafifçe bükülerek, duvara bakacak şekilde yerleştirilir. Bu esnada düztaban olan ayak düz şekilde arkada olmalı, her iki topuk yere yüz basmalıdır

  • Pozisyon alınca vücut duvara doğru basılır

  • Bu pozisyonda 30 saniye kadar kalınmakta, ardından da 30 saniye rahatlanır

  • Egzersiz 10 defa 2 set halinde tekrar edilir


Aşil tendonu germe egzersizleri resimli uygulamalar, ReBody eşliğinde, sürekli kontrol edilerek, düzenli bir şekilde gerçekleştirilir. Dizi Bükerek Aşil Tendonu Germe Egzersizi de vardır. Bunlarda gerginlik baldırda, ayak bileği  yanlarında ve topukta yaşanır.


Ancak Aşil tendonu germe egzersizleri resimli, evde kişilerin kendisi tarafından yapılmamalıdır. Bu genel anlamda bilgilendirmek için verilmiş olup bilinçsiz şekilde tek başınıza yapmaya kalkmak zararlara, istenmeyen durumlara neden olabilmektedir.


ReBody her zaman seanslara sizleri yakından takip ederek doğru bir şekilde yapmanıza, sonuçları en iyi şekilde görmenize yardımcı olmaktadır.


Aşil Tendon Ameliyatı Olanların Yorumları

Günümüzde  aşil tendonu yırtılmış, bunun üzerine ameliyat olmuş pek çok kişi vardır. Bunun üzerine bilgi almak için aşil tendon ameliyatı olanların yorumları merak edilerek sorulabilir. Ancak ameliyatlar farklılık gösterebileceği için bu tür konular hekimleriniz ile konuşulmalıdır.


Aynı şekilde fizik tedavi de hastalara göre özel bir şekilde yapılmaktadır. Şayet aşil tendonunuzda yırtılma olmuşsa, ameliyat olmuşsanız ve cerrahınız fizik tedavi için onay vermişse bizimle iletişime hemen geçebilirsiniz.


Sonuç

Aşil tendon kopması ameliyatı ardından fizik tedavi uygulamaları oldukça önemlidir. ReBody’de bu uygulamalar sizin için özel şekilde planlanarak doğru bir şekilde uygulanmaktadır. Her adım ve yapılan her hareket takip edilerek özenli bir yaklaşım sergilenmektedir.


Daha fazla bilgi ve farklı konular hakkında bilgi almak isterseniz www.rebodytr.com bağlantısından ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Comments


Rebody Göktürk İletişime Geç

Daha Fazla Bilgi Almak İçin Lütfen Bizimle İletişime Geçin

bottom of page